Szezonális rendezvények és más lehetőségek diákmunkára 16 éves kortól

A nyár közeledtével egyre relevánsabb kérdés, hogy a diákok hogyan is képzelik el a szünidőt. Bár sokan automatikusan a pihenést választják, szezonálisan számos álláslehetőség is kínálkozik azok számára, akik aktívabban töltenék el a vakációt.

Munka és/vagy pihenés

A társadalom dolgozó tagjai számára nem lehet kérdés, hogy mivel is töltik a nyarat, hiszen többségük ugyanúgy munkával, mint az év maradék kilenc hónapját. A nyári vakáció természetesen esetükben is elmaradhatatlan és valóban, az éves szabadság egy jelentősebb részét áldozzák a nyári kikapcsolódásra. Ez azonban már egy jól megszokott rutin, az ember ugyanis ebbe a ritmusba is könnyedén belerázódik, mely után már furcsa is visszagondolni a diákévek szabadságára.

A tanulók számára a nyár egyet jelent az iskolai szünettel, vagyis hogy 2-3 hónapra a sarokba dobhatják a táskát, könyveket, füzeteket és kezdődhet a végtelen szabadidő. A diákok számára is iskolai mindennapok is kellően megterhelőek, különösen a manapság tapasztalható sűrű órarenddel, így a nyári szünet számukra is egyértelmű felüdülést, a terhek hátrahagyását jelenti. Kivéve persze ha másképp gondolkodnak és szeretnék aktívan eltölteni a szünidőt.

diákmunkák régóta szerves részét képezik a nyári hónapoknak, hiszen bár ez a foglalkoztatási forma egész évben jelen van, a szünidő kiváló lehetőséget kínál a tanulók számára a munkavégzésre. A szezon indulása ráadásul a teendők és így a munkahelyek számát is megszaporítja, így a kínálat is jóval sokszínűbb, mint egyébként. Mivel diákmunka 16 éves kortól is végezhető, ezért a tanulók széles rétege számára jelenthet jövedelmező tevékenységet a szezonális munka.

Munkavégzés feltételekkel

Bár valóban lehetséges a diákmunka 16 éves kortól, természetesen nem árt tisztában lenni az ezzel kapcsolatos szabályozásokkal. Ezzel egyrészt megismerhetjük lehetőségeinket, másrészt az esetleges munkáltatói visszaélések is könnyebben kivédhetők. A leggyakrabban felmerülő kérdések a korhatárt érintik, így mindenképpen ez a legfontosabb megválaszolandó kérdés. Az alsó korhatár 15 év, ekkor azonban csak szülői engedéllyel, a tanszünetek időszakában vállalható munka.

diákmunka 16 éves kortól már mentesül a szünidei korlátozás alól, de a szülői engedély továbbra is szükséges a hivatalosan is bejelentett munkavégzéshez. Ezt követően – főleg ha a tanuló már nagykorú – gyakorlatilag semmilyen komolyabb szabályozással nem kell számolni, így a diákmunkák különösebb kötöttségek nélkül végezhetők. Mivel a szezonális munkák a nyári szünidőben csúcsosodnak ki, lényegében azt mondhatjuk, hogy már az alsó korhatárba tartozók is dolgozhatnak.

szezonális munkák pedig kifejezetten sokfélék lehetnek, hiszen több szektort ölelnek fel. A mezőgazdasági és kisebb ipari munkák mellett a nyári hónapok éllovasa a turizmus és vendéglátás, hiszen ekkor a szokásosnál is több szolgáltató igénylik a plusz munkaerőt. Egy ilyen diákmunka 16 éves kortól is probléma nélkül végezhető, lényegében országszerte. A nyár tehát sok lehetőséget kínál, legyen az egy állás Miskolc városában vagy valamelyik hazai üdülőhely vonzáskörzetében.

Szezonálisan alkalmi állás

A diákmunka kapcsán abszolút adekvát szempont a pihenés és munka egyensúlya, hiszen nem sok diák áldozza be szívesen a teljes szünidőt. A szezonálisan elérhető munkák azonban sok esetben alkalmiak is, így azok is megtalálhatják számításaikat, akik nem egy 3 hónapos állandó állással terveznek. A diákmunka 16 éves kortól még eleve megterhelőbb lehet, főleg a nyári melegben, így mindenképpen érdemes teret adni a pihenésnek is. A beugrós munkák jó lehetőséget adnak az egyensúly megteremtésére.

A nyár során például számos rendezvény kerül lebonyolításra, legyen az ország bármely pontjáról. Ezek a rendezvények a sok önkéntes munkavállaló mellett fizetett diákmunkásokat is igényel, így a nyár során néhány alkalommal, pár napos munkát jelentő állások kiváló opciók lehetnek azok számára, akik szert tennének némi bevételre, de nem szívesen dolgoznák végig a vakáció heteit. A rendezvények és turizmus mellett pedig természetesen más opciók is rendelkezésre állnak.

Bár a nyár egyelőre még várat magára, lassan de biztosan közelít, így érdemes lehet akár már most felmérni a piaci lehetőségeket. Egy diákmunka 16 éves kortól még nem feltétlenül kínálja ugyanazokat a lehetőségeket, mint egy hagyományos álláshely, ám a nyári hónapok álláshelyei jóval szélesebb spektrumon mozognak, mint általában. Ha tehát valaki szeretné kipróbálni magát a munka világában, rutint és némi bevételt is szerezni, a nyári diákmunkák erre is kiváló alkalmat jelentenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük